Най-често срещаните коефициенти при онлайн букмейкърите

Хонгконгски, индонезийски и малайзиски коефициенти

За да сте сигурни, че ще спечелите от залозите си, трябва добре да познавате коефициентите. Не допускайте грешката да смятате, че коефициентите, които букмейкърите дават, дават категорични мнения за изходите от двубоите и срещите.

Спрямо залозите, коефициентите са сумата, която един букмейкър ще даде, ако залогът ви печели. Има една тънкост, която е полезно да се знае- колкото един коефициент е по- голям, толкова по- минимална е възможността за победа.

Онлайн залозите имат много предимства, но могат да ви създадат невероятен проблем, ако коефициентите са в непознат формат. Затова е много важно да познавате всички формати коефициенти.

Ето най- често срещаните коефициенти при онлайн букмейкърите.

  1. Десетични коефициенти

Тези коефициенти са най- използваните на стария континент. В България феновете също ги предпочитат, вероятно защото добре ги познават. Ако сте начинаещ и не знаете нищо за коефициентите, ще ви кажем, че тези коефициенти са познати и като Европейски коефициенти. Те показват какво ще ви бъде платено при печеливш залог в десетичен вариант, а и най- лесно се изчисляват. Формулата, която трябва да използвате е заложената сума Х коефициента = сума за изплащане (чиста печалба плюс залог)

Което на практика означава, че ако заложите 100 лв. при обявен коефициент 1.30, възможната ви печалба би могла да бъде 130 лв., от които 30 лв. е чистата ви печалба, 100 лв. е сумата, която сте заложили и си я връщате обратно. Трябва да сте наясно, че изчисленията са за общата печалба, докато при дробните- се изчислява чистата печалба, но за това ще говорим малко по- късно. Начинаещите предпочитат тези коефициенти, защото при тях изплащането е резултат на коефициентите на всеки подбор. Тези коефициенти са много подходящи за трейдване.

  1. Дробни коефициенти

Дробните коефициенти са със сигурност най-старите измежду всички останали. Информация за тях има още от 16 век, когато са споменати от Уилям Шекспир в “Уилям IV”. Тези коефициенти са най- популярни във Великобритания и Ирландия. Познати са и с имената „Британски“ и „Американски“ коефициенти. Ако говорите с някой англичанин, със сигурност той ще ви ги презентира като “традиционни коефициенти”. Те са под формата на дробни числа и изобразяват нетната печалба при печеливш залог. За разлика от европейските коефициенти, в тях не се включва стойността на залога. Коефициентът 2/1, се нарича “две към едно” и значи, че този , който залага, ще спечели 200 лв. при заложени 100 лв., което се равнява на 3.00 десетичните коефициенти. В случай, че коефициентът е 1/2, играчът е с 50 лв. печалба, при залог от 100 лв., еквивалент на 1.50 десетичен коефициент.

Превръщането на този формат в десетичен коефициент е изключително лесно, достатъчно е да разделите двете числа и да прибавите единица, например ½ + 1= 1.50.

  1. Американски коефициенти

Както вероятно и сами можете да се досетите, тези коефициенти са най- използвани при американските букмейкъри. Понякога се наричат и “money line” коефициенти.

Ако предположенията за определен резултат са над 50 %, американският коефициент ще бъде инициализиран като число с отрицателен знак, което илюстрира сумата, която трябва да заложим, за да имаме 100 лв печалба. Ако е поставен коефициент -200, съответстващ на 1.50 десетичен коефициент, означава, че трябва да заложите 200 лв., за да можете да имате 100 лв. чиста печалба.

Ако предположенията за резултата са под 50 %, коефициентът ще е положително число и ще даде информация каква сума ще бъде спечелена, ако заложим 100 лв.. Ако коефициентът е +300, което е 4.00 като десетичен коефициент, вашата печалба ще е  300 лв. при заложени 100 лв.

Превръщането на коефициентите от американски в десетични става така:

-100/-200+1=1.50

300/100+1=4.00

  1. Хонгконгски, индонезийски и малайзиски коефициенти

Букмейкърите са предвидили, че не всеки играч познава всички видове коефициенти и в сайтовете са сложили бутон, с който феновете да си изберат един от трите формата на коефициентите. Проблем е, когато залагате в азиатски букмейкър, който не предлага други варианти, освен единствения, който е решил, че е подходящ.

Съвсем накратко ще ви запознаем с трите азиатски коефициента.

Хонгконгските коефициенти наподобяват дробните, като изключим, че се изобразяват като десетични. За да преминат в десетичен формат, добавете единица, т.е. Хонконгски коефициент 0.50 се равнява на 1.50.

Индонезийските коефициенти наподобяват американските коефициенти. В отрицателен формат, те дават информация колко трябва да заложите за 1 единица печалба, в положителен формат показват каква ще бъде печалбата ви при 1 единица залог.

Положителните коефициенти в американския формат съответстват на отрицателните малайзийски коефициенти и обратното – отрицателните в американския съответстват на положителните в малайзийския формат.

Rate this post